Stoppen met roken: de beweging naar een gezondere leefstijl
Stoppen met roken: de beweging naar een gezondere leefstijl

Stoppen met roken: de beweging naar een gezondere leefstijl

De stoppen-met-roken-programma’s van Gezond Noord hebben blijvende impact op de gezondheid van mensen in Amsterdam Noord. Fysiek en mentaal. Welzijnswerker Ingrid Sijmons bij De Sociale Maatschap, heeft elf jaar geleden de ‘Health Battle’ opgezet vanuit haar werk als leefstijlcoach. Dit jaar is stoppen met roken opgenomen in de Health Battle.

Ingrid: “Er zijn vier teams die met elkaar strijden; Team gezond eten en afvallen, Team meer bewegen, Team ontspanning en Team stoppen met roken. Zij krijgen onder meer punten voor iedere week die ze volhouden. Het team met de meeste punten wint de Health Battle. Vaak heeft het een met het ander te maken; mensen met stress gaan roken terwijl uit onderzoek blijkt dat je juist meer stress krijgt van roken. In onze programma’s maken we mensen hiervan bewust en laten we ze laagdrempelig ervaren hoe het anders en beter kan.”

Het gaat om kleine stapjes richting gezonder leven. Ingrid: “Wat bijzonder goed werkt is de steun die deelnemers van elkaar ontvangen. Iedereen deelt eerlijk de successen, net als de mindere momenten. Die horen er soms ook bij, zoals terugval of aankomen tijdens het stoppen met roken. Ik probeer altijd mild naar mensen te kijken, mijn reactie uit te stellen en het proces leerzaam te laten zijn. Ooit ben ik met mijn gezin gestopt met roken, daardoor heb ik zelf ervaren waar de uitdagingen zitten als je wil stoppen met roken. Maar ook wat het oplevert. Voor iedereen is er een andere weg, en dat is ook meteen het mooie en unieke van onze aanpak: wij leveren maatwerk. Sommige mensen hebben ondersteuning nodig in de vorm van persoonlijke coaching, anderen hebben meer baat bij onze groepsprogramma’s. Bij ons is iedereen welkom, op ieder moment.”

“Voor iedereen is er een andere weg, en dat is ook meteen het mooie en unieke van onze stoppen met roken aanpak”

De samenwerking met huisartsen, specialisten van het BovenIJ, buurtteams en andere partners hebben geleid tot meer doorverwijzingen en een bredere betrokkenheid in de buurt. Ingrid: “Het gaat niet alleen over stoppen met roken en fysiek gezonder worden, we zien dat bewoners ook mentaal sterker worden door te stoppen met deze verslaving. Een voorbeeld daarvan is een deelnemer die manisch depressief was en 60 sigaretten per dag rookte. Zij is onder onze begeleiding gestopt met roken en kon tijdens de contactmomenten ook haar andere problemen delen. Nu gaat het goed met haar. Ze wandelt in een groep, zwemt en heeft een vriendin via het samen bewegen. Een ander voorbeeld is de meneer uit de buurt die geïsoleerd in een vervuild appartement woonde. Hij klopte bij ons aan en is op eigen kracht 85 kilo afgevallen. Nu woont hij in een nieuwe flat, heeft zijn financiën op orde en is fysiek én mentaal veel gezonder. In plaats van friet eet hij kipfilet met een pond spruitjes. En hij doet mee in het Team stoppen met roken van de Health Battle.”

Het succes van onze aanpak zit ook in het contact dat de medewerkers onderhouden met deelnemers nadat zij zijn gestopt met roken. Ingrid: “Nadat ze gestopt zijn bellen we zes weken later weer om te vragen hoe het gaat en waar mensen tegenaan lopen. Het is mooi als mensen rookvrij blijven en vrijwilliger willen worden om andere mensen te begeleiden die willen stoppen met roken. Mensen horen graag van iemand met dezelfde achtergrond hoe het ze is gelukt om gezonder te worden én te blijven. Want dat is onze missie.”

Wil je meer informatie over de ‘stoppen met roken’ programma’s van Gezond Noord?
Ga dan naar gezond-noord.nl 

Nieuwsgierig naar de Health Battle van 2024, je leest erover op deze pagina

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.