Schuldhulpverlening
Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening


Vragen over geld? Heb je schulden en behoefte aan schuldhulpverlening? Wil je kijken hoe je geldproblemen onder controle kunt krijgen? Buurtteam Amsterdam helpt jou om weer verder te kunnen. De hulp is gratis.

Hoe krijg je zo snel mogelijk hulp bij schulden?

Wil je weten hoe je de hulp aan kan vragen? Kijk dan hier.
Je kan ook direct het formulier hieronder invullen. Dan nemen wij contact met je op. Je bent in 1 minuut klaar.

Contactformulier voor schuldhulp

Schuldhulpverlening: hoe werkt het?

Het traject van schuldhulpverlening bestaat uit een een aantal stappen. Hierover kan je op deze pagina meer lezen. Wij helpen je hierbij graag, net zoals wij al veel andere Amsterdammers in Noord hebben geholpen.

1. Verzamel je papieren

Om een goed beeld te krijgen van je financiële situatie, vragen wij je naar alle belangrijke papieren. Dit zijn de papieren die voor schuldhulpverlening belangrijk zijn:

  • Kopie van legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart) of verblijfsdocument.
  • Laatste loonstrook of beschrijving van uitkering.
  • Bankafschrift van de de laatste 3 maanden. Van alle rekeningen die je hebt.
  • Heb je nog ander bezit, zoals grond, een eigen huis of bedrijf? Of heb je aandelen? Dan zijn deze papieren belangrijk.
  • Huur je een woning? Dan is de huurspecificatie belangrijk.
  • Heb je een eigen huis? Verzamel hiervoor de belangrijke papieren.
  • Polisblad van de zorgverzekering.

Je begint met het maken van een map waar alle belangrijke papieren in komen. Vervolgens leggen we uit welke financiële gegevens belangrijk zijn en hoe lang je deze bewaart.

2. Beoordelen van jouw situatie

We bekijken ook je financiële gegevens om te beoordelen hoe jouw situatie is. We kijken naar je inkomsten, dus naar salaris, uitkering en/of toeslagen. En we kijken of schulden misschien kwijtgescholden kunnen worden.

We bespreken met jou je geldproblemen en bepalen welke achterstanden het eerst betaald worden. We hebben het samen over het ontstaan van de geldproblemen en de invloed hiervan op je dagelijks leven. Misschien zijn er nog andere zaken waarbij je hulp wilt. Dit kan je ook met het buurtteam bespreken. Alle informatie en wensen worden opgeschreven in een plan van aanpak. Hierin worden ook afspraken over de hulpverlening vastgelegd. Dit is maatwerk; ieder plan is anders.

3. Stabiele financiële situatie

Voordat je gebruik kan maken van een schuldenregeling, is het belangrijk dat je een stabiele financiële situatie hebt. Dit betekent dat:

  • je de vaste lasten betaalt;
  • je weet wie de mensen en bedrijven zijn die nog geld krijgen (schuldeisers);
  • je een bankrekening hebt waarop je niet kan rood staan;
  • je geen nieuwe geldproblemen maakt.

Dit kan soms lang duren, ook als we samen hard werken aan het verbeteren van je situatie. We zijn namelijk afhankelijk van anderen.
Het kan dus zijn dat je geduld op de proef wordt gesteld. Spreek hierover, zodat deze je zo goed mogelijk kan helpen. Soms bieden wij hulp in een groep en soms in een persoonlijk gesprek met elkaar.

4. Schuldenregeling

Er zijn verschillende vormen van schuldenregelingen. De mogelijkheden zijn afhankelijk van hoe je schulden zijn ontstaan en je afloscapaciteit (het bedrag dat je overhoudt om schulden te betalen). We proberen altijd het hele schuldbedrag terug te betalen aan de schuldeisers. Lukt dat niet, dan is een schuldsanering (schuldvermindering) een optie. We zullen de mogelijkheden met je bespreken.

Heb je vragen, twijfels, hulp nodig bij het ordenen van de papieren of kunnen we jou op een andere manier helpen? Neem contact op, we staan gratis voor je klaar. 

Zoek je hulp bij schulden maar woon je niet in Amsterdam-Noord? Ga dan naar de website van Buurtteam Amsterdam.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.