Allison Bruce (huisarts): “Welzijn op Recept? Dat heet bij ons Els!”
Allison Bruce (huisarts): “Welzijn op Recept? Dat heet bij ons Els!”

Allison Bruce (huisarts): “Welzijn op Recept? Dat heet bij ons Els!”

Via Welzijn op Recept kunnen huisartsen Amsterdammers met psychosociale problemen verwijzen naar een welzijnscoach of maatschappelijk dienstverlener. Zo heeft de huisarts meer tijd om zich te richten op medische zaken. Wat zijn de ervaringen hiermee van de Amsterdamse huisartsen? En wat heeft de cliënt eraan? Huisarts Allison Bruce in de Van der Pekbuurt vertelt!

Els heet dat bij ons!

“Welzijn op recept?” Allison moet even nadenken. “Ah, dat heet bij ons Els! Dat Welzijn op Recept bestaat nu een paar jaar. Wij begonnen er mee in de vorm van een multidisciplinair overleg. Intussen is Els een ochtend per week in onze praktijk aanwezig. Dat is natuurlijk niet in iedere praktijk voorhanden, maar voor mij dus wel heel erg laagdrempelig en makkelijk om op die manier door te verwijzen.”

Het aanbod

“Els kent het hele welzijnsaanbod in Noord op allerlei gebieden”, vertelt Allison. “Groepsactiviteiten in de wijk, beweegactiviteiten en vrijwilligerswerk. Els weet meestal wel raad, ook als iemand beperkt is in zijn of haar mogelijkheden. Soms heeft iemand zwaardere problematiek, zoals problemen op gebied van wonen of schulden. Ook daar kan Welzijn op Recept uitkomst bieden. In dat geval via een verwijzing naar een maatschappelijk dienstverlener.”

Het draait vaak om eigenwaarde

“Els ziet meestal wel wat iemand wel of niet kan. Als iemand langere tijd niet heeft meegedaan, is dat niet goed voor zijn of haar eigenwaarde. Zo iemand komt dan bijvoorbeeld in een beweeggroep, maar Els zal dan ook proberen te motiveren om vrijwilligerswerk te gaan doen. Misschien zelfs wel in diezelfde beweeggroep. Dan is iemand weer nuttig en gewaardeerd. Onze cliënten kikkeren daar in de regel erg van op!”

Een ontlasting voor de huisarts?

“Dat is het zeker! Ik verwijs mensen naar Els, zij begeleidt mijn patiënten vervolgens naar passend aanbod en indien nodig naar hulp. Els kent alle wegen. Zo doorbreek je de cirkel. Sommige mensen hebben heel veel problemen op allerlei gebied – die hun herstel belemmeren. Als mensen iets beter in hun vel gaan zitten – kunnen ze wellicht weer naar mij voor klachten waar ik als arts wél iets aan kan doen. Welzijn op Recept biedt in veel gevallen een uitkomst.”

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.