Energie besparen doe je zo!
Energie besparen doe je zo!

Energie besparen doe je zo!

Energie kost ons jaarlijks veel geld. Maar wist je dat je thuis flink op energie kan besparen? En daardoor dus ook wat meer geld op zak houdt? Wij geven je vast wat tips die je makkelijk uit kan voeren. 

Vandaag al energie besparen

Huh, vandaag al? Ja, zeker! De meeste tips die we noemen zijn binnen een mum van tijd gedaan en hoeven helemaal niet moeilijk te zijn. We verdelen de energie-slurpers in drie categorieën: elektra, water en lampen. 

Elektra

Standby- en sluipverbruik is ongeveer 12% van je hele rekening. WOW! Dat is veel geld voor iets waar je eigenlijk helemaal niks aan hebt. Neem daarom deze tips van harte aan:

  • Ben je klaar met televisie kijken? Zet ‘m dan echt uit in plaats van op standby. 
  • Wanneer je even geen koffie gaat zetten of de waterkoker gaat gebruiken, trek hier dan ook de stekkers van uit het stopcontact (sowieso doen dus als je op vakantie gaat!).
  • Tegenwoordig hebben we voor veel dingen een oplader nodig en laten we deze vaak in het stopcontact zitten, ook al gebruiken wij het niet. Als je alle opladers die niet worden gebruikt uit het stopcontact haalt, denk aan spelcomputers en telefoonopladers, kan je hiermee wel €8,- per lader besparen. Daarnaast heb je minder kans op brand. Win-win situatie dus. 

Water

Als we denken aan water, kunnen we vooral op douchen besparen. Time eens hoe lang je onder de douche staat en probeer iedere keer die je vanaf nu doucht er één minuut korter onder te staan. Zo bespaar je namelijk water én gas. 

Als je één minuut korter doucht maak je al verschil! Je kan dan namelijk €24,- per persoon aan energie besparen. Als je met z’n vieren thuis woont betekent dat €96,- per jaar. Laat staan als je nog een minuut korter doucht…

Lampen

Vervang oude spaarlampen en gloeilampen voor LED verlichting. Je moet deze natuurlijk wel even aanschaffen, maar vervolgens heb je hier jaren profijt van! Met alleen LED verlichting in de woonkamer bespaar je al snel €10,80 per jaar. Als je alle lampen in je woning vervangt voor LED lampen, dan kan je rond de €60,- per jaar aan energie besparen

Meer bespaar adviezen

Of het nou op je energierekening of op de boodschappen is, wij hebben de kennis in huis om je te helpen met besparen. Neem eens contact op met de Budgetcoach van Doras. Tijdens een Budget op Maat-gesprek helpt zij je met het maken van een budgetplan, een kasboek en geeft tips en tricks! Ook helpt zij je als je wilt leren sparen, balans wil creëren of meer inzicht in toeslagen en/of voorzieningen waar je recht op hebt.

Veel bespaar-plezier!

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.