Vijf jaar geleden ontstond Gezond Noord, een nieuwe aanpak en een andere kijk op zorg, gezondheid en welzijn in Amsterdam Noord. Het doel: Amsterdammers ondersteunen elkaar bij een gezonde leefstijl. Zoals gezond eten, gezellig met elkaar bewegen, stoppen met roken, ontspanning en zingeving. Vandaag het laatste gesprek in een serie van 5 naar aanleiding van het 5-jarig bestaan. Aan het woord zijn Els Annegarn, Janine Drewes en Ankie Frehe.
De kracht van de aanpak Gezond Noord zit in maatwerk, met aandacht als kernwaarde. Gezond Noord snijdt ondersteuning toe op de individuele behoeften van bewoners. Het succesverhaal van Gerrit illustreert hoe dat in de praktijk werkt. Els bijt het spits af, de anderen vallen bij.
Els: “Gerrit werd naar ons doorverwezen door zijn huisarts. Hij had diabetes en behoorlijk overgewicht. Het advies van de arts: ga bewegen! Tijdens onze eerste ontmoeting gaf Gerrit al direct aan: daar voel ik niks voor, ga ik never nooit doen. Bij die kennismaking vroeg ik aan hem: wat vind jij nou leuk, waar word je blij van? Gerrit bleek gek te zijn van muziek, met name Amsterdamse smartlappen. Oh, zei ik, wil jij ons dan misschien helpen met de muziek bij Noorderpark in Beweging?” Dat leek Gerrit wel wat. Inmiddels zijn we acht jaar verder en doet Gerrit nog steeds de muziek in het park. Als assistent en vrijwilliger leidt hij twee eigen bewegingsgroepen in de wijk, daar heeft hij een certificaat voor behaald, en spaart hij voor een winterwarm trainingspak. Ook gaat hij regelmatig mee bij presentaties voor zorgprofessionals in het land. Daar vertelt hij met smaak zijn verhaal voor een zaal met 200 bobo’s. Succes verzekerd; Gerrit is goud.”
Janine beaamt: “Gerrit z’n verhaal illustreert hoe wij mensen stimuleren om participerend beter te worden. Wij kijken niet naar iemands ziekte of probleem, maar naar de hele mens. Nog te vaak hoor ik mensen zeggen: ik ben diabetes, ik ben ADHD, ik ben cholesterol. Daar ga ik altijd tegenin. Je hebt diabetes, maar je bent nog zoveel méér. Dus mijn vraag is: hoe kan ik jou helpen om je talenten in te zetten en gezonder te leven?”
Wij sturen liever op welzijn dan op zorg. En welzijn, dat doen we samen.
Ankie vult aan: “We scheppen altijd eerst een band. Pas als er vertrouwen is, gaan we aan de slag. Eerder niet. Overigens hebben wij ons succes ook te danken aan het vertrouwen dat de verwijzers – huisartsen, GGD, ziekenhuis – ons schenken. Het begint door te dringen dat welzijnswerk bitter nodig is. Want iedereen kan zien hoe we afstevenen op een zorginfarct. Als je kijkt naar de wachtlijsten, is het misschien zelfs al zover. Onze aanpak is: bewegen van ziekte & zorg naar gezondheid & gedrag. Wij sturen liever op welzijn dan op zorg. En welzijn, dat doen we samen.”
Els: “Door intensief samen te werken met de eerste- en tweedelijns gezondheidszorg valt er nog veel te winnen. Wij pleiten voor meer aandacht (en meer geld!) voor welzijn en sociaal werk. Kijk, de zorg werkt per definitie individueel en achteraf. Je gaat naar de dokter met een kwaal en je krijgt een pil. Wij kijken naar het hele sociale plaatje, dat blijkt vaak beter te helpen. Wij nodigen mensen bijvoorbeeld uit om mee te draaien in een groepje lotgenoten. Allemaal ervaringsdeskundigen, van wie je veel sneller iets aanneemt dan van een professional. Neem gezond eten of stoppen met roken. Een groepje mensen die precies weten waar jij uithangt, heeft meer impact dan een nicotinepleister en een gesprekje met een praktijkbegeleider. Die krijgt dan ruimte om andere patiënten helpen. Wij ontlasten de zorg, maar dat betekent wel: méér geld naar welzijn. In 5 jaar zijn we weliswaar enorm gegroeid , maar er komt nog veel meer op ons af!”
Wij werken met 65 vrijwilligers, die allemaal op hun manier de stap naar gezonder leven al hebben gezet.
Janine: “Het woord AANDACHT schrijven we hier met hoofdletters, want daar draait alles om. Wij kijken wat die ene persoon nodig heeft, en we bedenken wat hem of haar in beweging kan brengen. Daarbij schakelen we ook de gemeenschap in. Wij werken met 65 vrijwilligers, die allemaal op hun manier de stap naar gezonder leven al hebben gezet. Die weten dus waar de drempels liggen. Aan zulke ervaringsdeskundigen heb je wat als beweegmaatje of stoppen-met-roken-maatje.”
Ankie: “Onze aanpak met lotgenotengroepen heeft zichzelf inmiddels wel bewezen. Wij geloven in de kracht van groepen zoals de Gewichtige Dames. De deelnemers helpen, motiveren, adviseren en inspireren elkaar. En wij durven met mensen het gesprek aan te gaan over hun eetgewoonten, hun leefstijl en wat hun leven zin geeft. Dat delen met elkaar, dat is klasse. En natuurlijk hopen we dat wij veel collega’s inspireren om meer het gesprek aan te gaan over aspecten van een gezonde leefstijl.”
Els: “Nu onze aanpak succes heeft, werken we ook steeds vaker samen met clubs als Pharos, de GGD en het Trimbos instituut. Wij leren van de methodieken die zij ontwerpen. En zij leren van onze ervaringen met hun programma’s in de wijken. Dat is een mooie ontwikkeling. Zulke samenwerkingen willen we verder uitbouwen. Dat is de toekomst.
Oh ja, en we blijven lachen met elkaar – want zonder humor kom je nergens!”
Ben je benieuwd naar de activiteiten en cursussen die we organiseren vanuit Gezond Noord? Of wil je ook graag bijdrage als vrijwilliger?
Neem contact met ons op via info@doras.nl of bel met 020-435 45 55
Vind jij het leuk om wat te doen in en voor de buurt? Kom ons team versterken!
Duwtje in de juiste richting nodig? Wij hebben een paar handige links voor je op een rijtje gezet.
We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.