Gezond Noord bij Jeroen Pauw over Scheefgroei
Gezond Noord bij Jeroen Pauw over Scheefgroei

Gezond Noord bij Jeroen Pauw over Scheefgroei

Jeroen Pauw maakt een reeks afleveringen over scheefgroei in ons land. Scheefgroei op de arbeidsmarkt, binnen het onderwijs, op de woningmarkt én binnen gezondheid. Welzijnswerker Els Annegarn en ervaringsdeskundigen Chris, Simone en Tineke spraken in de uitzending ‘gezondheid’ over hun ervaringen binnen Gezond Noord, een project van Doras.

Zo vertelt Chris aan Jeroen Pauw dat ze al vanaf haar dertiende rookt. Waarop Jeroen Pauw antwoordt dat hij vroeger zelf ook veel heeft gerookt. Maar wel de knop in zijn hoofd heeft kunnen omzetten, en nu al een ruimte tijd is gestopt. Chris wil ook graag stoppen met roken, geeft ze aan. Ze is al verminderd van twee pakjes per dag naar vier sigaretten op één dag. Op het moment is Chris op veel verschillende gebieden haar gezondheid aan het verbeteren. Ze eet gezonder en beweegt veel meer. Helemaal stoppen met roken is nog niet gelukt, maar is ze wel van plan.

Ook Simone vertelt in de aflevering over haar strijd tegen de kilo’s en de omslag naar een gezonder leven. ‘Je bent zestig kilo afgevallen?’, vraagt Pauw. Waarop Simone knikt. Els Annegarn, oprichter van Gezond Noord, zit ook in het publiek en kijkt trots naar Simone. Tineke, ook ervaringsdeskundige bij Gezond Noord, vertelt vervolgens over haar periode van ziekte, haar overgewicht en de voedselbank. Bekijk hier de aflevering.

Gezond Noord

Een fotocollage gemaakt door Tineke van momentopnames van de aflevering ‘gezondheid’.

 

Terugblik met Tineke
“Het was een beetje gek om mijzelf terug te zien”, vertelt Tineke. Door een voorgesprek wist Tineke wat ze ongeveer aan haar zouden vragen. Zo zou het gaan over de tijd dat ze ziek is geweest, haar overgewicht en de voedselbank. “Ik ben verbaasd hoeveel ik aan het woord ben. Ik dacht dat ze er wel wat uit zouden knippen. Erg leuk dat ik mijn verhaal heb kunnen delen!” Al eerder heeft Tineke haar verhaal met de wereld gedeeld, zo heeft ze de hoofdrol in een aflevering van de serie Vetarm.

“Ik heb al vaker mijn verhaal verteld, dus ik vond het dit keer niet super spannend om het te vertellen aan Jeroen Pauw. Ik ken weinig schaamte omdat dit eenmaal mijn verhaal is. Dat heb ik geaccepteerd. Ik vind mijzelf ook niet zielig. Op een gegeven moment ging de knop om en wilde ik mijn verhaal met iedereen delen. Als ik dat niet zou doen, en schaamte zou voelen, maak ik het mijzelf alleen maar moeilijk.”

Tineke deelt graag haar verhaal omdat ze iets wilt betekenen voor de wereld. “Ik ben nou eenmaal door omstandigheden bij de voedselbank terecht gekomen. Zo is mijn leven gelopen en daar kan ik niks meer aan doen. Ik heb het geaccepteerd.” Tineke merkt dat er bij anderen die bij de voedselbank komen nog altijd veel schaamte heerst. “Ik schaamde mij eerst ook. Maar naar mate ik er eerlijk over was, werd het voor mezelf ook een stuk makkelijker.”

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.