Inloopcafé Roken Enzo inspireert: “Ik ga meedoen met Stoptober”
Inloopcafé Roken Enzo inspireert: “Ik ga meedoen met Stoptober”

Inloopcafé Roken Enzo inspireert: “Ik ga meedoen met Stoptober”

Roken Enzo is een gratis inloopcafé van Gezond Noord in Amsterdam Noord waar rokers die willen stoppen en ex-rokers hun verhaal, worstelingen en successen kunnen delen. Geheel gratis en vrijblijvend kun je komen wanneer je zin hebt. Onder begeleiding van Felix en Mirjam draait het project sinds begin dit jaar. Voor Karin* een hele prettige en laagdrempelige manier om het over haar rookverslaving en daar vanaf komen te hebben. “Het gaat over meer dan alleen stoppen met roken. Dankzij dit sociale clubje voel ik inspiratie om met Stoptober mee te doen.”

Geschreven door Cecile van de Vooren.

Het is maandagmiddag half vijf wanneer Felix en Mirjam de eerste deelnemers ontvangen in De VerbroederIJ in Amsterdam Noord. Het inloopcafé Roken Enzo gaat van start. Tot op heden is het groepje klein maar fijn, zo ervaart deelneemster Karin. “Ik ken het vaste clubje goed, het is een gezellige boel. Hopelijk sluiten er in de toekomst meer mensen aan. Ik denk dat veel mensen hier wat aan kunnen hebben.” Het vaste clubje bestaat uit ongeveer vier deelnemers, maar er komen ook wekelijks nieuwe gezichten een kijkje nemen. Sommigen zijn gestopt, anderen zijn bezig met stoppen en een aantal wacht tot Stoptober: De maand waarin Nederlanders massaal een maand proberen te stoppen met roken (en volhouden). Roken Enzo is een initiatief van Gezond Noord, een project binnen Doras, dat een gezonde leefstijl stimuleert. Bekijk het aanbod op hun website.

Roken Enzo

Deze foto komt van de website van de Verbroederij. Klik op de afbeelding om naar hun website te gaan.

Zo ook Karin. “Ik ben al een keer gestopt. Maar het is toen toch misgegaan.” Door een enorme hoop stress lukte het Karin niet om van de sigaret af te blijven. “De eerste maanden na het stoppen zijn toch het zwaarst. Veel stress kan je er dan niet bij hebben”, legt ze uit. Begeleider en ervaringsdeskundige Felix begrijpt dat Karin door de stress het stoppen met roken niet kon volhouden. Zelf is hij verslaafd geweest aan roken, drugs en koffie. Hij vertelt: “Een verslaving is ontzettend moeilijk om vanaf te komen. Een gewoonte, goed of slecht, doorbreek je niet zomaar.” Hij neemt een slok van zijn koffie en zegt: “Van nicotine en drugs ben ik af, maar met koffie worstel ik soms nog. Ik probeer een kopje per dag te drinken.”

Nut van ervaringsdeskundige

Een ervaringsdeskundige is Felix dus zeker. Hij worstelt zelf met verslaving, en weet daardoor als geen ander wat de deelnemers doormaken. Terwijl Felix de gasten voorziet van een kop koffie of thee, neemt de rest buiten plaats bij de VerbroederIJ. Karin: “Het is een heerlijke plek: een stadsstrand met uitzicht op het IJ. Bij mooi weer zitten we altijd buiten.” De deelnemers zitten in een kring, en al snel wordt er over en weer gepraat. “Felix vraagt bijvoorbeeld hoe het gaat met iemand die onlangs gestopt is”, vertelt Karin. Vervolgens ontstaat er een gesprek waarin ieder zijn ei kwijt kan. Waar loopt iemand tegenaan? Hoe kun je daarmee omgaan? Er worden worstelingen en successen gedeeld, niet alleen over het roken maar ook over het leven. “Roken gaat vaak gepaard met andere problematiek. Dus logischerwijs praten we ook over wat er verder in iemands leven gebeurt,” legt Felix uit.

Juist dit persoonlijke contact is wat voor Karin het inloopcafé zo prettig maakt. “Het gaat niet alleen over roken, maar ook over dagelijkse dingetjes. Er wordt veel gelachen en daardoor is het niet alleen zware kost, dat vind ik belangrijk.” Hierdoor heeft het inloopcafé Roken Enzo een ontspannen en ongedwongen sfeer. Daar streeft Felix naar: “Dit is anders dan dat je met een professional praat die zegt wat je het beste kan doen. Wij bieden een luisterend oor, en proberen advies te geven door onze eigen ervaringen te delen. Maar je moet hier niks.”

Roken Enzo

Ervaringsdeskundige Felix, een van de begeleiders van het wekelijkse inloopcafé Roken Enzo, loopt de VerbroedrIJ binnen om het inloopcafé te starten.

Gewoonte

Door een folder van de huisarts werd Karin gewezen op het inloopcafé. Sindsdien komt ze elke week: “Het is zo’n slechte gewoonte, dat roken, waar ik echt graag vanaf wil. Voor je het weet ben je vijf jaar verder heb je er nog niks aan gedaan. Door dit inloopcafé ga ik er een stuk bewuster mee om.” De verhalen van anderen inspireert Karin om door te pakken. “Als ik verhalen over worstelingen hoor, herken ik die gevoelens en denk ik: ‘ik ben dus niet de enige, en ik hoef me niet te schamen’. Dit stimuleert mij om ook weer te gaan stoppen.”

“Afgelopen maandag is een jongen gestopt met roken, dus nu moedigen we hem aan en geven hem tips.” Die tips haalt Felix niet alleen uit zijn eigen ervaringen, maar ook uit boeken, podcasts en het internet. “Ik vind het fascinerend hoe de mens in elkaar steekt en hoe ons brein werkt. Ik zoek al deze informatie op om mezelf beter te leren kennen. En al deze kennis neem ik mee naar het inloopcafé Roken Enzo.” De inzet van Felix wordt binnenkort beloond met een certificaat. “Een van mijn begeleiders maakte mij er onlangs op attent dat er een opleiding tot ervaringsdeskundige in Zorg en Welzijn bestaat. Die wil ik graag gaan doen.”

Onlangs was het inloopcafé Roken Enzo in het nieuws bij Pointer KRO NRCV, bekijk hier het item op Youtube.

*Karin is een pseudoniem, haar echte naam is bekend bij Team Communicatie van De Sociale Maatschap.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.