Klushulpen Peter en Buddy: “Een blij gezicht, daar doe je het voor…”
Klushulpen Peter en Buddy: “Een blij gezicht, daar doe je het voor…”

Klushulpen Peter en Buddy: “Een blij gezicht, daar doe je het voor…”

Als je praktische hulp nodig hebt kun je een beroep doen op Noord voor Elkaar van Doras. Dit project biedt vele soorten hulp, er zijn 5 categorieën: vervoer, boodschappen, vriendschappelijke huisbezoeken, klushulp en tuinonderhoud. Vele noorderlingen hebben hier al gebruik van gemaakt, in 2019 werd er bijvoorbeeld 1200 keer hulp geboden aan inwoners van Amsterdam-Noord! De klushulp is een belangrijk onderdeel van Noord voor Elkaar en kan altijd vrijwilligers gebruiken. Hoe meer blije gezichten, hoe beter!

Wie kan een beroep doen op de klushulp?

Inwoners van Noord die vanwege hoge leeftijd of een beperking niet in staat zijn om zelf een klus in huis te doen en over onvoldoende middelen beschikken om menskracht in te huren.

Om wat voor soort klussen gaat het?

Het gaat om eenvoudige klussen waarvoor geen officiële vakman of -vrouw vereist is: Een lamp of schilderij ophangen, gordijnen ophangen, meubels verplaatsen of in elkaar zetten, computer of tv aansluiten.

Peter (63) en Buddy (62) zijn al enkele jaren vrijwillige klushulp bij Noord voor Elkaar. Ze zijn nog steeds enthousiast over hun vrijwilligerswerk. Het zijn echte kluskanjers.

“Het heeft voor allebei een waarde, je kan iets bijdragen”

Peter werkt in de ICT bij een overheidsinstantie. Zijn werktijd is verdeeld over vier dagen, daardoor heeft hij één dag in de week tijd voor andere zaken. Hij vindt het belangrijk om iets te doen Petervoor de maatschappij: “Je moet wel wat bijdragen toch?” Op deze manier bereidt hij zich ook voor op zijn pensioen en de invulling die hij dan eventueel kan geven aan een deel van zijn leven. Zijn eerste klus bij Noord voor Elkaar was het installeren van een elektrische naaimachine. Hij doet vele soorten klussen: “Als ik het bij m’n moeder durf, dan …” Peter vindt het prettig om steeds bij andere mensen te klussen. Hij houdt niet van tijdsdruk, het is fijn om ook even met elkaar te praten: “Dat mensen het gevoel krijgen dat je luistert, dat iemand begrijpt wat je vraagt.” Waarom hij dit werk doet? “Het heeft voor allebei een waarde, je kan iets bijdragen. En het is flexibel, je hebt heel veel ruimte in de manier waarop je je inzet.”

Trots als mensen speciaal om hem vragen: klushulp Buddy

Buddy heeft een werkverleden in de ICT en maakt zich nu op diverse manieren nuttig als vrijwilliger: hij rijdt maaltijden rond voor de maaltijdservice van Doras, brengt cliënten naar het zwembad voor HVO-Querido en doet klussen in het kader van Noord voor Elkaar. Ook hij vindt het belangrijk omBuddy een bijdrage te leveren aan de maatschappij. “Ik vind het leuk als iemand blij is en een heleboel mensen hebben nauwelijks geld.” Buddy vindt het juist leuk om weer bij dezelfde mensen terug te komen en is er trots op dat mensen soms speciaal om hem vragen. “Ik vind het leuk om ouderen te helpen met kleine klusjes.” Hij is het type niet om thuis te zitten: “Ik kan niet thuis blijven, ik wil mezelf een beetje bezighouden.” Een recente klus was bijvoorbeeld het in elkaar zetten van een Ikea kast, dat kan soms een hele puzzel zijn. De klussen moeten wel behapbaar voor hem zijn, bijvoorbeeld iemand helpen verhuizen gaat te ver voor hem, dat is te zwaar werk. Maar dat vormt geen probleem, hij meldt dat gewoon bij Doras. De aanvragen voor hulp lopen altijd via Noord voor Elkaar van Doras, het is niet zo dat iemand hem zelf op kan bellen om nog eens terug te komen voor een nieuwe klus. Op die manier blijft het een werkrelatie, ook al zijn het vaak hele leuke contacten.

Werkwijze Noord voor Elkaar eenvoudig en doeltreffend

Iedere ochtend zit een viertal enthousiaste vrijwilligers klaar om de telefoon aan te nemen: inwoners van Noord kunnen bellen om een klus aan te vragen. Ze toetsen de rechtmatigheid van de aanvraag en kijken welke vrijwilliger beschikbaar is en past bij deze aanvraag. Vervolgens nemen zij contact op met de vrijwilliger. Als deze akkoord is met de klus, neemt hij of zij binnen twee weken zelf contact op met de hulpvrager. De hulpvrager betaalt de vrijwilliger 5 euro voor de klus, als vergoeding voor het gebruik van diens gereedschap en kleine materialen zoals schroefjes. Als er bijvoorbeeld gordijnen opgehangen moeten worden, moet de hulpvrager zelf zorgen dat alle benodigde materialen aanwezig zijn.

Klus je graag? Wil je ook een blij gezicht tevoorschijn toveren?

Doe zoals Peter en Buddy en doe ook eens een klus voor een ander. Je kiest zelf de tijd en en het aantal klussen. Je hoeft je niet voor vast te verbinden, eenmalige hulp bieden wordt ook gewaardeerd. Neem contact op met Noord voor Elkaar! Dit kan van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur via (020) 751 06 27 of noordvoorelkaar@doras.nl.

– Door Lida Fokker

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.