Lief en Leedstraten in Noord: “Mensen zijn ontroerd van een kleinigheidje”
Lief en Leedstraten in Noord: “Mensen zijn ontroerd van een kleinigheidje”

Lief en Leedstraten in Noord: “Mensen zijn ontroerd van een kleinigheidje”

De ‘Lief en Leedstraten’ zijn nieuw in Amsterdam Noord. Binnen dit project steken buren elkaar een hart onder de riem bij een levensgebeurtenis middels een kleinigheidje. De vrijwilligers in de straten, ook wel gangmakers genoemd, zijn het aanspreekpunt. Het einde van 2021 grijpt projectleider Desiree America (links op foto) aan om de gangmakers een cadeautje te bezorgen en samen met gangmaker Brigitte (rechts op foto) terug te blikken op het afgelopen jaar.

Geschreven door Cecile van de Vooren

Thuis voelen in straat

“De kern van dit project is dat je je thuis voelt in je eigen straat. En daar hoort bij dat je mensen die bij jou in de straat wonen een beetje kent”, legt Desiree uit. Desiree zet haar fiets op slot en loopt naar de ingang van een flat aan de Bundlaan in de wijk Overhoeks. Ze gaat op bezoek bij Brigitte. Sinds begin juni is Brigitte gangmaker in het appartementencomplex waar ze woont. Brigitte vertelt: “Ik doe graag wat voor de buurt. Ook nu we met corona allemaal veel thuiszitten, is het juist belangrijk dat we extra naar elkaar omkijken.” Want beter een goeie buur dan een verre vriend.

Het project ‘Lief en Leedstraten’ is dit jaar goed van de grond gekomen binnen Amsterdam Noord. Het idee komt uit Rotterdam: Binnen de straat iets voor elkaar betekenen in leuke en minder fijne tijden met een klein presentje. Geld voor een bos bloemen, fruitmand of een ander aardigheidje krijgt de vrijwillige gangmaker uit een potje van de gemeente. De gangmaker houdt een oogje in het zeil binnen de straat. Is er een geboorte? Tijd voor een baby-cadeau. Is er iemand ziek? Dan koopt de gangmaker bijvoorbeeld een bos bloemen.

Lief en Leedstraten

Een andere gangmaker erg blij met het presentje van Desiree.

Een bloemetje

Brigitte biedt Desiree een kop thee aan. De twee gaan aan de keukentafel zitten en beginnen herinneringen op te halen. “Afgelopen zomer had ik een leenhondje en wandelde ik veel in de buurt”, vertelt Brigitte. “Ik hoorde van een buurvrouw dat zij onlangs was getrouwd. Vervolgens heb ik hen een bloemetje gebracht. Je staat echt te kijken als je ziet hoe ontroerd mensen kunnen zijn van een klein gebaar.” Sinds Brigitte gangmaker is, merkt ze steeds meer actieve buurtbewoners op. Er zijn mensen die zwerfafval opruimen en er is een buurteettafel.

Ongeveer tien jaar geleden was Brigitte ook al een actieve buurtbewoner. Ze woonde er net en heeft allerlei activiteiten georganiseerd voor de wijk, maar daar kwamen weinig mensen uit haar eigen flatgebouw naartoe. Desiree: “Ik denk dat je verbinding langzaam moet proberen op de bouwen. Kleine gebaren zonder verplichtingen dragen daar aan bij. En zo maak je met elkaar een duurzaam netwerk in de wijk.” Brigitte knikt en zegt: “Kleine gebaren schrikken mensen niet af, daarom ben ik blij dat ik als gangmaker mijn deel kan bijdragen.”

 

Ook deze gangmaker is blij met het Noord-pakketje.

Ondernemers in Noord

Amsterdam Noord telt ongeveer veertig gangmakers. Desiree brengt hen allen een pakketje langs. In het pakketje zitten producten die gemaakt zijn door een andere gangmaker in Noord, namelijk buurvrouw Lisa. Dit eenmansbedrijf maakt voornamelijk siropen, jams en tafelzuren. Desiree ondersteunt graag ondernemers in Noord: “Brigitte heeft ook mooie Lief en Leed-tasjes gemaakt. Deze creatieveling ontwerpt prachtige creaties van reststoffen. Hartstikke duurzaam, dat is toch geweldig?!” Aangezien Brigitte een echte ondernemer is, biedt ze graag haar diensten aan. “Mensen kunnen mij altijd mailen met een idee, ik denk graag mee!”

En zo breiden gangmakers niet alleen het netwerk uit in de straat, maar ook in het stadsdeel. Er is namelijk ook verbinding tussen de gangmakers in verschillende straten en buurten, en daar plukt Brigitte de vruchten van. Zo legt ze uit: “Ik heb wel weer het gevoel dat ik een netwerk heb. Voor mij is dit echt het voordeel van vrijwilligerswerk.” Eenmaal aan een kop thee maken de twee plannen om met alle gangmakers een wandeling te maken in het Noorderpark. “Er is een route verlicht die we kunnen lopen. Neem ik warme chocolademelk mee, hartstikke gezellig”, zegt Brigitte. “Zo kunnen we elkaar toch nog corona-proof zien. Wat een goed idee”, reageert Desiree enthousiast.

Word gangmaker

Lijkt het jou ook interessant om aan te sluiten bij de Lief en Leedstraten in Amsterdam Noord? En wil je gangmaker worden in jouw straat? Wat leuk! Mail Desiree voor meer informatie. Of bekijk deze pagina voor meer bewonersinitiatieven.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.