Linda over SamenSpraak: ‘als ik mijzelf vergelijk voor die periode en nu, heb ik zó’n vooruitgang geboekt’
Linda over SamenSpraak: ‘als ik mijzelf vergelijk voor die periode en nu, heb ik zó’n vooruitgang geboekt’

Linda over SamenSpraak: ‘als ik mijzelf vergelijk voor die periode en nu, heb ik zó’n vooruitgang geboekt’

Ditmaal een succesverhaal vanuit de anderstalige zelf. Wat mooi om dit succes van SamenSpraak vanuit Linda haar eigen ervaring te lezen en wat heeft zij al ongelooflijk veel bereikt. Lees het zelf:

“Mijn verhaal is zeker een succesverhaal. Ik weet nog goed hoe ik binnenliep bij Gilda met een verzoek om mij op een of andere manier te helpen mijn taal te verbeteren. Ik had al Nt2 (Staatsexamen Nederlands als tweede taal) achter de rug, maar dat was niet genoeg. Nog een cursus vond ik niet nuttig en daarnaast veel te duur als werkzoekende en studente van een schakeljaar. Gilda stelde gelijk voor om met een begeleider aan de slag te gaan en een belangrijk punt: ze gaf aan dat Doras naar het niveau van de begeleider en ‘student’ keek. Het moest gewoonweg passen qua interesses, opleidingsniveau etc.

Mijn begeleider heeft mij niet alleen geholpen met de taal, maar ook met het begrijpen van de Nederlandse cultuur; het inburgeren dus. En dát leer je niet op een taalcursus. Ik kon beter begrijpen wat de regels zijn die in de Nederlandse samenleving spelen en hoe je je beter kan profileren en positioneren.

Als ik mijzelf vergelijk voor die periode en nu, heb ik zó’n vooruitgang geboekt. Van een studente in een schakeljaar die weinig en slecht de taal sprak, weinig begreep en niet veel wist over de ‘buitenwereld’ (een factor was dat ik zeer geïsoleerd was, heel diep in mijn eigen omgeving zat en beperkt was blootgesteld aan de Nederlandse taal en cultuur) naar iemand met een diploma in de zak, betere kennis van de Nederlandse samenleving en ervaring in verschillende posities. Inmiddels heb ik een tijdelijk contract van 1 jaar, maar de kans is zeer groot dat ik gewoon doorga als staffunctionaris voor onbepaalde tijd. Daarnaast ben ik ook calamiteitenonderzoeker/voorzitter van de commissie bij een extern bureau.

De bijdrage van mijn begeleider aan deze vooruitgang was enorm belangrijk. Sterker nog: dit kon alleen door de begeleider tot stand komen en niet door een cursus, training o.i.d. Conclusie: het zou heel fijn zin dat de mensen die mij zo geholpen hebben weten hoe erg ik dit waardeer. Niet alleen de begeleider, maar ook Doras en de manier waarop zij de hulp aan anderstaligen aanpakken. Bedankt!”

 

Heb jij affiniteit met de Nederlandse taal en wil je dat graag met anderstaligen delen? Wil je iemand als Linda ook graag helpen? Meld je dan aan als vrijwilliger bij SamenSpraak.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.