Longarts Wanda de Kanter doet inspiratie op
Longarts Wanda de Kanter doet inspiratie op

Longarts Wanda de Kanter doet inspiratie op

Op 8 april liep longarts en anti-tabak activiste Wanda de Kanter voor de vierde keer een dag mee met Els. Samen bezochten ze weer een aantal bewoners in de wijk. Voor Wanda dé manier om uit haar ‘bubbel’ te komen. “Je staat versteld hoeveel een mens kan hebben in zijn leven.”

“De dagen dat Els Annegarn mij mee op sleeptouw neemt in Amsterdam Noord zijn dagen waar ik me op verheug,” aldus Wanda. “Ik leer er zoveel van. Elke keer opnieuw ben ik ontsteld hoeveel een mens kan hebben in zijn leven. Hoe bijvoorbeeld mishandeling op jonge leeftijd leidt tot allerlei vormen van verslaving en de gevolgen daar weer van. Hoe dakloosheid tot misbruik van middelen leidt en hoe deze middelen weer tot een psychose kunnen leiden. Opnames en suïcidaliteit in het verleden. De laatste twintig jaar zonder dak boven je hoofd in Amsterdam geleefd. Obesitas en beweegangst, diabetes mellitus, een pakje sigaretten per dag met een bedreigde teen en risico op dialyse… Hoe je met één vuistslag een eind aan mishandeling kan maken… Hoe jij in je eentje een woningcoöperatie tot herstel kunt manen.

“Maar ook de openheid, weerbaarheid en gastvrijheid zijn gigantisch. En het respect en de liefde voor Els… Zij beweegt mensen, letterlijk en figuurlijk. Hoe zij weer potjes kan aanboren, mensen toe leidt naar schuldhulp of de voedselbank. En het enorme leger in het sociale domein dat overal in Amsterdam werkt: vaak betaald, veel vrijwilligers.

“Mede dankzij deze dagen kan ik verder werken aan mogelijke oplossingen voor de enorme gezondheidskloof. In een zo een welvarend land als Nederland… beginnen bij het begin.”

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.