Marian en Euridice: vrijwillige tuinvrouwen
Marian en Euridice: vrijwillige tuinvrouwen

Marian en Euridice: vrijwillige tuinvrouwen

“Ik werk liever voor oudere mensen dan voor een baas”

Het is een heldere dag en er waait een stevig briesje. In een tuin in Noord zit een oudere dame zichtbaar tevreden op een stoeltje. Samen zien we de struiken bewegen, niet van de wind. “Hallo!” roep ik. Twee vrouwen duiken op uit het groen, knipscharen in de hand: Euridice en Marjan, de tuinvrouwen van Noord voor Elkaar.

Stilzitten vinden ze moeilijk: ze staan te popelen om deze tuin weer helemaal mooi te maken. Maar voor de gelegenheid doen ze hun best even te pauzeren. Marjan: “Dit is mijn derde seizoen voor Noord voor Elkaar. Eerst werkte ik op het kantoor van Doras. Ik zat aan de telefoon en heb een database opgezet voor de diensten en adressen. In 2020, tijdens de Corona-periode, maakten we erg lange dagen. Voor mij werd dat teveel. Ik stopte met de telefoondienst en later met het bijhouden van de database. Ik deed al een paar tuintjes. Ik ben erin gerold via een klant. Zij belde om hulp te vragen voor haar tuintje. Ik vond het heel leuk werk, en zodoende werd het steeds meer.”

Lekker buiten
In dezelfde periode kreeg Euridice Corona. Zij werkte al langer als tuinvrouw voor Noord voor Elkaar en hield soms zelfs in haar eentje grote tuinen bij. Terwijl ze haar verhaal doet, blijft ze onkruid van tussen de tegels halen. “Ik woon sinds 2000 in Noord en ik kwam bij Noord voor Elkaar terecht omdat mijn arbeidscontract niet verlengd was: te oud voor de arbeidsmarkt. Vanaf augustus 2016 ben ik bij Doras en ik vind het werk heerlijk, het is gewoon zo lekker om buiten te zijn.”
Ook Marjan prijst zich gelukkig dat ze niet meer binnen hoeft te zitten. Sinds de Coronatijd werken ze samen. “We werken door heel Noord en van maart tot en met november. Een tuin bijhouden is best veel werk en je moet rekening houden met het weer. Als het regent kun je bijvoorbeeld weinig doen.”

Genieten
Marjan knipoogt naar hun klant, die niet met naam genoemd wil worden en ook niet op de foto wil. Zij zit zichtbaar te genieten. En ze wil wel iets kwijt: “Ik ben heel blij met deze vrouwen. Zij zijn fijn gezelschap, we kunnen over veel dingen praten. Dat contact is voor mij belangrijk. En natuurlijk geniet ik van mijn tuin. Vroeger deed ik alles zelf. Maar dat gaat nu niet meer. Straks staat alles weer mooi in bloei, roze, rood, de kleuren die ik graag zie. Ik kan niet wachten!”

Goed gevoel
Euridice en Marjan zouden niets anders meer willen “Ik werk liever voor oudere mensen dan voor een baas”, zegt Euridice. Marjan knikt. “Je ziet de mensen weer helemaal opleven, want het gaat om veel meer dan alleen een mooie tuin. Ze kunnen weer eens echt contact maken. Dat geeft een goed gevoel. Sommige klanten maken een rondje door de tuin en inspecteren de boel. Deze mevrouw geeft aanwijzingen. Daar leren we dan ook weer van. Geweldig toch?

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.