“Ik heb meer lucht, meer energie, meer power”
“Ik heb meer lucht, meer energie, meer power”

“Ik heb meer lucht, meer energie, meer power”

Marlies rookte 35 sigaretten per dag en is nu gestopt.

Naam:
Marlies
Leeftijd: 57 jaar
Aantal jaren gerookt: 40 jaar
Aantal sigaretten: 35 sigaretten per dag
En ook: Blowde afgelopen vier jaar voor €20,- per dag; souvenirtje van haar ex
Gestopt sinds: 18 januari 2024, al meer dan vier maanden
Leuk weetje: Marlies zat lang krap bij kas en had geen buffer, maar heeft nu al meer dan €1.000,- gespaard. Buiten dat ze zich vrijer en gezonder voelt, stralen haar huid en haar ook weer!


Wat een prestatie, Marlies! Vertel eens, hoe is het je gelukt om te stoppen met roken én blowen?

“Al jaren had Els Annegarn (Stichting Doras) het er met me over, maar van het najaar dacht ik; nu ben ik er écht klaar mee. Els stimuleerde mij om naar de inloop Roken Enzo, van Gezond Noord, Stichting Doras te gaan. Daarvoor had ik de huisarts al gebeld en heb ik nicotinepleisters gekregen. Ik was dit keer echt gemotiveerd. Ik wilde niet falen, ik wilde niet dat het zou mislukken. En nu ben ik al meer dan drie maanden gestopt.”

 

“Ik ben zo blij dat ik er vanaf ben; geld, gezondheid… alles is beter.”


Een succesverhaal dus. Iedereen is trots op je! Wat heeft je ertoe gezet om te stoppen?

“Els is trots, mijn moeder, de huisarts. En ja, ik ben ook wel trots. Als ik zie hoe moeilijk het was vind ik het een hele prestatie. Gezondheid was de reden om te stoppen. Financiën ook wel, maar toch minder.” Marlies wijst naar haar borstkas. “Dit gebied bij de longen was af en toe pijnlijk, dan ben je toch bang. Het ziekenhuis zei ook dat ik op de lijst stond om COPD te krijgen. Nu ik gestopt ben heb ik meer lucht, meer energie, meer power. Ik voel me gezonder. De kans op COPD is ook weg. Die verdwijnt direct als je stopt met roken. Ik ben zo blij dat ik er vanaf ben; geld, gezondheid… alles is beter.”

Fijn om te horen. Heb je ook moeilijke momenten?

“Ja, het zit soms wel hoog. Het is een hele levensverandering. Ik droom er zelfs over. Wanneer ik het moeilijk heb duurt dat vijf tot tien minuten. Dan moet ik even lijden en wachten. Daarna vergeet ik het weer. Trucs of afleiding heb ik niet nodig. Ik doe het uit mijzelf.” Het is volgens Marlies wel belangrijk om activiteiten te hebben. “Nu maak ik meer tijd voor het maken van mijn kunst, ik schilder namelijk. En ook ben ik gastvrouw op twee plekken. Dat is wel leuk en gezellig.”

Wat is de bijdrage van Els?

“Els is vanaf het begin af aan betrokken geweest. Zij stimuleerde mij om naar de inloop te gaan. Ook appt ze regelmatig met de vraag hoe het mij gaat. Ze zegt dan dat ik een sterke vrouw ben, dat ze het knap vindt dat ik ben gestopt, altijd met een duimpje erbij.”

Goed dat ze zo betrokken is. Wat heb je nog meer nodig om het vol te blijven houden?

“De groep van Roken Enzo helpt mij, omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Ook geeft het mij een positief gevoel als ik een bericht van Els of mijn moeder krijg. Mijn moeder is 85 en noemt mij een kanjer. Die complimenten doen mij echt goed!

 

Wil je ook stoppen met roken?

Maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je gestopt en heb je het er moeilijk mee?
Kom geheel vrijblijvend naar het inloopspreekuur Roken Enzo van Gezond Noord, Stichting Doras of neem contact op met ons op via gezondnoord@doras.nl of bel met 020 435 45 55.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.