SamenSpraak is meer dan praten met elkaar, het is een ontmoeting tussen culturen
SamenSpraak is meer dan praten met elkaar, het is een ontmoeting tussen culturen

SamenSpraak is meer dan praten met elkaar, het is een ontmoeting tussen culturen

Door Lida Fokker

“SamenSpraak is… kostbaar “ zegt Ibrahim. Het is het enige woord dat hij moet opzoeken in de vertaalapp op zijn telefoon. Ibrahim (28) woont nu drie jaar in Noord, zijn broer Kubilay (33) zes jaar.

Hun vader kwam als Turkse gastarbeider naar Nederland, in een later stadium kwamen zijn vrouw en kinderen. Kubilay – Kubi voor vrienden- en Ibrahim zijn eigenaar van een schilder- en stukadoorsbedrijf. Ze hebben het druk, de economie draait immers goed. Ook in hun vrije tijd zijn ze heel actief, Kubi zit bijvoorbeeld op salsa dansen en Ibrahim op volleybal. Ibrahim zit ook nog op Nederlandse les, Kubi inmiddels niet meer. Maar toch maken ze beiden nog steeds tijd vrij voor SamenSpraak.

SamenSpraak is een van de activiteiten die Doras in Amsterdam Noord organiseert. Anderstaligen die beter Nederlands willen leren spreken en verstaan kunnen zich aanmelden en worden dan gekoppeld aan een vrijwilliger. In principe spreken ze wekelijks een uurtje af, voor de duur van één jaar. De plek kan in overleg bepaald worden.

Nel (69) is zo’n vrijwilliger. Ze is coördinator bij SamenSpraak, maar vindt het leuk om zelf ook anderstaligen te begeleiden.
Zo’n vier jaar geleden begon ze met het begeleiden van Kubilay, later voegde Ibrahim zich erbij. Soms komen de broers samen, meestal alleen. Ze praten over allerlei onderwerpen, soms lezen ze samen of kijkt Nel schrijfwerk na.
Maar eigenlijk gaat het om veel meer dan Nederlands leren. Ze leren op deze manier ook de Nederlandse cultuur kennen. Met een glimlach op zijn gezicht noemt Kubi het bekende voorbeeld van één koekje bij de koffie. In Nederland moet je ook op tijd komen, heeft hij geleerd. Maar er is meer: Nel heeft Kubi en Ibrahim meegenomen naar diverse musea, naar Sail en Artis. Ook hebben ze samen vrijwilligerswerk gedaan bij de marathon in Amsterdam.

Intussen is er een hechte band ontstaan. “Ze is familie geworden” zegt Kubilay. Nel is hun ‘tante’.
Nel is nog steeds enthousiast, “Je leert ook andere culturen begrijpen, heel bijzonder, ik had het niet verwacht toen ik begon”. En ze wordt af en toe verwend met lekker Turks eten.
“Ze doet het met haar hart”, zegt Ibrahim, “dat zie ik en ik probeer dat ook te doen”.

Er zijn inmiddels zo’n 42 vrijwilligers werkzaam bij SamenSpraak in Amsterdam Noord, maar er is veel vraag, dus nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Hoewel niet ieder contact zal leiden tot zo’n hechte band, je bent wel een ervaring rijker en je levert een bijdrage aan een kleurrijk en verdraagzaam Amsterdam Noord.

Voor meer informatie of aanmelden kun je op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur bellen met (020) 636 43 98 of mailen naar samenspraak@doras.nl.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.