Al negen jaar Noorderpark in Beweging
Al negen jaar Noorderpark in Beweging

Al negen jaar Noorderpark in Beweging

Nu de maatregelen rond corona versoepeld zijn, wordt het ook tijd om lijf en ledematen wat soepeler te maken. De corona epidemie heeft ons opnieuw duidelijk gemaakt dat bewegen goed is voor onze gezondheid. Maar niet iedereen is in staat om dit zelfstandig op te pakken en een abonnement voor de sportschool is duur. Doras biedt hiervoor een ideale oplossing aan: Noorderpark in Beweging. Deze beweegactiviteit bestaat alweer negen jaar, met succes. Zelfs tijdens de corona lockdown zijn ze doorgegaan, op gepaste afstand. Op woensdagmiddag tussen vier en vijf uur kun je samen met anderen, onder deskundige begeleiding, lekker gaan bewegen in het Noorderpark, bij de rozentuin. Onze verslaggever Lida gaat een middagje meedoen en maakt kennis met enkele deelnemers.

Geschreven door: Lida Fokker

Er gebeurt van alles, daar bij die rozentuin. Voor ieder wat wils. Bekenden worden gegroet, nieuwelingen worden opgevangen. Je hoeft je niet alleen te voelen. Enkele welzijnswerkers van Doras zijn ook aanwezig, dus mocht je hulp of advies nodig hebben, dan kun je dat meteen regelen. En ze letten natuurlijk ook een beetje op of je lekker in je vel zit. Er komt een mevrouw aan met een grote tas. Ze haalt er allemaal sportkleren uit en legt ze netjes uitgespreid op een bankje. Ik zie shirtjes met het kaartje er nog aan. Mooie spullen. Deze sportkleren worden geschonken door een sportclub. Soms zijn er ook schoenen bij, gebruikt, maar nog heel netjes. Je mag uitzoeken en meenemen. Dat is mooi meegenomen als je een kleine portemonnee hebt. We starten allemaal samen met een warming up. De armen en benen losmaken op muziek. De een doet fanatiek mee, de ander wat aarzelend. Wat maakt het uit, je doet het voor jezelf. Hierna kun je kiezen: een (beweeg)spelletje doen, bewegen op muziek of samen met een maatje wandelen in het park. Ik ga vanmiddag bewegen op muziek, onder leiding van Katja.

Iedereen is welkom

Het is een bont en vrolijk gezelschap, daar bij de rozentuin in het Noorderpark, ik schat dat er nu zo’n vijfentwintig mensen zijn. Verschillende leeftijden, kleuren en al dan niet sportief gekleed. Het merendeel vrouwen. Allemaal mensen die meedoen met Noorderpark in beweging. Voor sommigen is het de eerste keer, anderen doen al jaren mee. Lekker een uurtje bewegen in de buitenlucht, samen met anderen. Dat is gezond voor lichaam en geest. En je bent niet alleen, dat motiveert om van de bank af te komen en door te zetten. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om hier te komen en mee te doen.

Bekijk hieronder een video waarin deelnemers bewegen op muziek. Het is laagdrempelig en hartstikke gezellig. Aisha bijvoorbeeld. Gekleed in een keurige zwarte regenjas en blauwe hoofddoek, daaronder een spijkerbroek en sneakers. Vijftig is ze, al zou je haar veel jonger schatten. Ze is gevlucht uit Syrië en woont sinds vier jaar in Nederland, in de Banne. Ze heeft drie kinderen, de oudste is dertig. Vol trots vertelt ze dat ze haar inburgeringscertificaat gehaald heeft en dat ze nog steeds drie keer in de week naar Nederlandse les gaat, om de taal nog beter te leren. Ook doet ze wekelijks mee met de wandelgroep in de Banne. Een actieve dame!

Eigen tempo

Bart doet ook mee, nu voor de vierde keer. Hij loopt met een stok, maar die gaat aan de kant als hij lekker meedoet met de bewegingen op muziek. Bart werkt hard aan zijn gezondheid, want door zijn ziekte is hij 10 kilo afgevallen en heeft hij veel spierkracht verloren. Hij wordt begeleid door de beweegcoach van Doras, zij raadde hem aan dit te gaan doen. Hij woont bij het IJplein en wandelt heen en terug naar het Noorderpark om hier aan mee te doen. Bart doet vrolijk mee, maar bij het laatste muzieknummer van deze middag haakt hij af: hij heeft helemaal niks met Hazes junior. Geen probleem, het was weer fijn om mee te doen.

En dan hebben we nog Simone en haar grote vriendin Hennie. Hennie woont begeleid, maar komt veel op bezoek bij Simone, die heel veel voor haar betekent. Ze kan haar geheimen delen en problemen bespreken, ze maken soms ruzie, maar maken het altijd weer goed. En ze gaan dus samen lekker bewegen in het park. Ze hebben gewandeld en sluiten nog even aan bij de groep van Katja, lekker alles loszwaaien. In de verte zie ik Silfriede aankomen, met haar wandelmaatje. Zij is blind en vindt het heel fijn om hier met een maatje te kunnen wandelen. Ze doet al jaren mee. Ook de andere wandelaars komen langzamerhand weer terug bij af. Tijd om samen af te sluiten met nog wat bewegingen op muziek. Het was een gezellig en gezond uurtje Noorderpark in beweging!

Silfriede met in haar rechterhand een stok, waardoor ze kan wandelen met haar maatje.

Doe je ook mee?

Heb je ook zin gekregen? Kom dan gewoon op woensdagmiddag tussen vier en vijf uur naar de rozentuin in het Noorderpark.  Je bent van harte welkom! Je hoeft je niet tevoren aan te melden. Als je tevoren toch even met iemand van Doras wil spreken, neem dan contact op met Els Annegarn (06 – 1036 8298) of Janine Drewes (06 – 1311 8509). Noorderpark in Beweging heeft ook een Facebookpagina.

Meer beweegactiviteiten bij Doras

Is dit niet wat je zoekt? Doras biedt nog veel meer beweegactiviteiten. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan een wandel- of fietsclub in een van de buurten in noord. Als je meer wilt bewegen, maar nog niet precies weet hoe of wat,  dan kun je ook begeleid worden door de beweegcoach van Doras. Die kan je verder helpen.

Je vindt een overzicht op de website: https://doras.nl/gezondheid-en-bewegen/.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.