Door hem zijn veel noorderlingen gestopt met roken…
Door hem zijn veel noorderlingen gestopt met roken…

Door hem zijn veel noorderlingen gestopt met roken…

Spaans vuur dooft de sigaret

Door: Pim Besselink

“De moeder van alle verslavingen”, zo noemt Salvador Ruiz het roken van tabak, vrij naar Amerikaans wetenschappelijk onderzoek en uit eigen ervaring.

Ruiz (48) is al 20 jaar actief  als maatschappelijk werker en kreeg daarbij veel te maken met verslavingsproblematiek. Hij werkte bij verschillende Amsterdamse maatschappelijke diensten, ook bijvoorbeeld bij de Jellinek-kliniek. Zo zag hij mensen met een bonte stoet aan verslavingen passeren. Van nicotine tot cocaïne, van gokken tot alcohol. Maar, leerde Ruiz, geen enkele verslaving is zo dominant en dodelijk aanwezig als tabak. Jaarlijks sterven in Nederland circa 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dat is 50 rookdoden per dag, 2 per uur. 

Asgrijze cijfers, die Ruiz, als maatschappelijk werker, niet langer kon aanzien. Zeker doordat hij de rookslachtoffers ook regelmatig in zijn praktijk zag. Daarom startte hij begin dit jaar een therapie om te stoppen met roken. Maar dan wel op zijn geheel eigen wijze. 

Ook tabak van roken? Schrijf je nu in voor de therapie!

Binnenkort start Salvador Ruiz weer met een training stoppen met roken. Wil jij verzekerd zijn van een plek? Meld je nu alvast aan!

Telefoon: (020) 2359 570
s.ruiz@doras.nl 

Benieuwd wat een vorige deelnemer vindt van de therapie? Lees het hier!

De bescheiden kantoorruimte van Salvador Ruiz, bij zijn werkgever Doras Maatschappelijke Dienstverlening in Amsterdam Noord, wordt vrijwel volledig gevuld door zijn persoonlijkheid. Hij praat veel, gebaart veel en legt graag veel uit. Niet alleen zijn naam verraadt Spaans bloed.

Na het gastvrij tappen van een kop koffie, maar voordat ik een vraag kan stellen, begint Ruiz te vertellen over zijn stoppen met roken-therapie. Het gaat goed; 80% van de deelnemers stopt of mindert met roken. Een opmerkelijk hoge score die zijn zichtbare trots rechtvaardigt.

De start

Ruiz is maatschappelijk werker en haalde een bevoegdheid op Post-HBO niveau om ook eerstelijns psychotherapie- en behandelingen te mogen geven. Vervolgens gaf Doras Ruiz de mogelijkheid om zelf het doel van een te starten therapie te bepalen. Dat werd dus mensen helpen bij het stoppen met roken. In dit geval: vooral de Noorderlingen, want Amsterdam Noord is het werkgebied van Ruiz.

Ruiz heeft zelf ruim 10 jaar lang 1 ½ tot 2 pakjes per dag gerookt. Hij kent de genadeloze grijparmen van de verslaving persoonlijk, maar het is hem wel gelukt de sigaret definitief te doven. Ruiz is ervan overtuigd dat iedereen dat kan, met de juiste aanpak. Om niet te zeggen: met zijn aanpak.

De methode Ruiz

Die aanpak, de methode Ruiz, werkt via kennisoverdracht en bewustwording naar gedragsverandering. Eigenlijk het A-B-C van bijna alle stoppen met roken-therapieën. En, net als veel andere therapieën, kent de therapie van Ruiz een doorslaggevend hulpmiddel.

Waar andere therapieën zweren bij hulpmiddelen als nicotinepleisters-, pillen, kruidencapsules, lasertherapie, acupunctuur, noem het maar op, daar heeft Salvador Ruiz ook een hulpmiddel in handen. Namelijk: Salvador Ruiz zelf.

“Ik ben geen calvinist, zegt, Ruiz, niet zo bescheiden als veel Nederlanders. Ik denk dat het succes van mijn therapie vooral met mijzelf als persoon te maken heeft, met mijn wijze van overdracht ”.

Als Ruiz dit tegen mij zegt, geloof ik hem meteen. Hij luistert aandachtig, maar als hij spreekt, ervaar je wat hij bedoelt. Zijn hulpmiddel bij de stoppen met roken-therapie zit in zijn persoonlijkheid: een mix van verbeelding en overtuigingskracht, gevoed door zijn mediterrane temperament. Het is het Spaanse vuur in hem dat sigaretten doet doven.

Beeldend

In acht groepssessies vertelt Ruiz wat veel mensen al weten, maar wat tot bijna niemand echt doordringt. “Grote kans dat de sigaret je fataal wordt, twee op drie rokers krijgt sowieso ernstige gezondheidsklachten. Ja… kijk elkaar maar even goed aan”. Zoiets kan Ruiz doodleuk in het groepsgesprek zeggen.

Of hij zet sigaretten op tafel en provoceert de deelnemers er eentje op te steken. “Ga maar roken, ga maar roken, rook maar, die sigaret bepaalt jouw leven toch, of niet soms?”.

Hard en cynisch, lijkt het, maar dat is nodig om de mensen wakker te schudden. Ruiz toont zich tegelijk warm en meelevend; juist daardoor kan hij in niets verhullende taal uitspreken wat de gevolgen van roken zijn. En dat dan in die kenmerkende, beeldende stijl. ” Wat als je roken wel overleeft, dan mag je door voor de keelprothese, op een knopje drukken om te kunnen praten en klinken als een robot met bijna lege batterijen, wil jij dat?”.

Als Ruiz deze woorden schetst voel je de prothese al bijna in je keel zitten, nee dat wil je niet.

Psychologie

Maar Ruiz werkt niet alleen op de emotie, hij heeft alle kennis paraat over de fysische en met name psychische lokroep van de sigaret. “Ben je een week, of minder, gestopt, dan vraagt het lichaam niet meer om nicotine. Het zijn vrijwel altijd psychologische en emotionele factoren die de verslaving in stand houden”.

Ruiz noemt voorbeelden hoe mensen roken koppelen aan een andere handeling: koffie drinken, de hond uitlaten, de geklaarde klus, vaste momenten. Dat is volgens Ruiz een van de ankers van de tabaksverslaving. “Dat koppelingsgedrag, daar kun je iets mee. Als je het van je zelf ziet, beter bewust bent, kun je ook eerder ontkoppelen, je gedrag veranderen. Het zijn dodelijke automatismen”. En weet Ruiz:“ Wat ook gewoon helpt is de rekenmachine. Een beetje roker kan door te stoppen al snel 3000 euro per jaar besparen. Het klinkt gek, maar ook daar moet je sommige rokers nog bewust van maken”.

Laatste sigaret

Na vijf bijeenkomsten van psycho-educatieve therapie, komt het moment van de waarheid: sessie zes, de laatste sigaret. Deelnemers worden uitgenodigd voor de allerlaatste keer een rokertje op te steken.

De twee daar nog op volgende sessies worden benut om ervaringen te delen en mensen voor te bereiden op het definitieve stoppen. Want na het uitdrukken van “de therapeutisch laatste sigaret” moet het moment van de waarheid nog komen. Hoe houd je het vol?

Veel stoppers voelen zich in eerste instantie bevrijd uit de gevangenis die rookverslaving heet. Ze voelen zich ook al vrij snel fitter en gezonder. Maar tegelijk voelen velen ook angst en weerstand om voor altijd te stoppen. “Die mentale knop omzetten blijft het aller zwaarst”, weet Ruiz.

“Dan komt het aan op motivatie, discipline en doorzettingsvermogen. Voor mij de fase om nog eens al mijn psychologische troeven op tafel te leggen. Ze hebben geen makkelijke aan mij, maar dat maakt stoppen wel makkelijker voor hen”.

Salvador Ruiz boekt, door zijn persoonlijkheid, betere resultaten dan menige pil of pleister. Zoveel is mij wel duidelijk als hij mij, ter afscheid, de hand schudt.

Een vluchtige hand, want hij is druk, de anti-rookmagiër van Noord.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.