“Ik durf vaker instanties te bellen met Sylvia naast me”
“Ik durf vaker instanties te bellen met Sylvia naast me”

“Ik durf vaker instanties te bellen met Sylvia naast me”

Als vrijwilliger bij het project SamenSpraak help je anderstaligen de Nederlandse taal beter te spreken. Sylvia is zo’n vrijwilliger: “Ik zie Italo een uurtje in de week. Dan help ik hem met de Nederlandse taal oefenen, ingewikkelde brieven of het bellen naar instanties. Maar we kletsen ook over dagelijkse dingetjes, heel gezellig!”

Italo is 35 jaar en komt uit Argentinië. Hij woont nu ongeveer vijf jaar in Nederland. Italo: “Ik houd van Nederland omdat ik hier mijn dromen kan waarmaken. In Argentinië is de economie niet zo goed als hier. Dus je kan daar niet worden wat je wil.” Italo droomt ervan om voor de klas te staan, misschien wel op een basisschool. Maar eerst timmert hij hard aan de weg om goed Nederlands te spreken. “Afgelopen jaar ben ik aan de universiteit begonnen om Nederlands te leren. Twee keer per week krijg ik les en dat gaat goed!” Verder spreken er weinig mensen in Italo’s omgeving Nederlands, waardoor hij weinig kan oefenen. “Het is zo fijn dat ik een uurtje in de week met Sylvia de Nederlandse cultuur en taal kan bespreken. Daar leer ik ontzettend veel van. Daarnaast kan ik haar altijd bellen of appen als ik een vraag heb over een lastige brief.”

Onlangs wist Italo niet wanneer zijn cursus precies begon. Dus schakelde hij de hulp in van Sylvia. Zo vertelt Sylvia: “Ik heb hem wegwijs gemaakt in een aantal dingen: Het inschrijven van de studie, de betaling van de boeken afhandelen en andere dingetjes. Eigenlijk doet hij alles zelf, het bellen en uitzoeken. Ik ben er alleen ter ondersteuning.” Italo vult aan: “Dat klopt. Soms moet ik bellen en ben ik superzenuwachtig omdat ik bang ben dat ik het niet begrijp. Gelukkig zit Sylvia dan naast me.”

“We zien elkaar nu ongeveer een jaartje”, legt Sylvia uit. De koppeling tussen een vrijwilliger en een anderstalige duurt vanuit het project SamenSpraak ongeveer een jaar. Sylvia merkt op dat een jaar voor sommigen te kort is. “Daarom blijf ik Italo de komende tijd nog begeleiden. Ik vind het veel te leuk om te doen.”

Sylvia is vroeger docente geweest op een Montessori-basisschool en de Nederlandse taal heeft haar altijd geboeid. “Doordat ik vervroegd met pensioen ben gegaan, kon ik dit vrijwilligerswerk gaan doen. Dat wilde ik al een tijdje, omdat ik graag andere mensen help hun plekje in Nederland te vinden.” Italo is ook erg blij met SamenSpraak: “Ik hoop dat meerdere vrijwilligers zich aanmelden want ik gun iedereen iemand zoals Sylvia om sneller en beter Nederlands te leren.”

Enthousiast geworden? Meld je aan als vrijwilliger binnen het project SamenSpraak, via: samenspraak@doras.nl of (020) 636 43 98 (dinsdag en donderdag van 14:00 tot 16:00 uur). Meer succesverhalen over dit project lees je via Succesverhalen SamenSpraak – Doras.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.