Schuldhulpverlening
Schuldhulpverlening

Bekijk ook

Schuldhulpverlening

Vragen over geld? Behoefte aan schuldhulpverlening? Samen met een hulpverlener kijken hoe je geldproblemen onder controle kunt krijgen? De schuldhulpverleners van Doras staan bij vragen en problemen met geld voor je klaar, in alle wijken en buurten van Amsterdam-Noord. Onze hulp is gratis.

Schuldhulpverlening: hoe werkt het?

De schuldhulpverlening van Doras bestaat uit een een paar stappen. Wij helpen je hierbij op weg, dus neem gerust contact op als je er niet uitkomt. 

1. Verzamel je papieren

Om een goed beeld te krijgen van je financiële situatie vragen wij je naar alle belangrijke papieren. Dit zijn de papieren die voor schuldhulpverlening belangrijk zijn:

  • Kopie van legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart) of verblijfsdocument.
  • Laatste loonstrook of beschrijving van uitkering.
  • Bankafschrift van de de laatste 3 maanden. Van alle rekeningen die je hebt.
  • Heb je nog ander bezit, zoals grond, een eigen huis of bedrijf? Of  heb je aandelen? Dan zijn deze papieren belangrijk.
  • Huur je een woning? Dan is het huurcontract belangrijk.
  • Heb je een eigen huis? Verzamel hiervoor de belangrijke papieren.
  • Polisblad van de zorgverzekering.

Je begint met het maken van een map waar alle belangrijke papieren in komen. We leggen uit welke financiële gegevens belangrijk zijn en hoe lang je deze bewaart.

Wil je hulp bij het ordenen van de papieren? Kom dan naar het financieel inloopspreekuur.

2. Beoordelen van jouw situatie

We bekijken ook je financiële gegevens om te beoordelen hoe jou situatie is. We kijken naar je inkomsten, dus naar salaris, uitkering en/of toeslagen. En we kijken of schulden misschien kwijtgescholden kunnen worden.

We bespreken met jou je geldproblemen en bepalen welke achterstanden het eerst betaalt worden. We hebben het samen over het ontstaan van de geldproblemen en de invloed hiervan op je dagelijks leven. Misschien zijn er nog andere zaken waarbij je hulp wilt. Dit kan je ook met ons bespreken. Alle informatie en wensen worden opgeschreven in een plan van aanpak. Hierin worden ook afspraken over de hulpverlening vastgelegd. Dit is maatwerk; ieder plan is anders.

3. Stabiele financiële situatie

Voordat je gebruik kan maken van een schuldenregeling, is het belangrijk dat je een stabiele financiële situatie hebt. Dit betekent dat:

  • je de vaste lasten betaalt;
  • je weet wie de mensen en bedrijven zijn die nog geld krijgen (schuldeisers);
  • je geen nieuwe geldproblemen maakt.

Dit kan soms lang duren, ook als we samen hard werken aan het verbeteren van je situatie. We zijn namelijk afhankelijk van anderen.
Het kan dus zijn dat je geduld op de proef wordt gesteld. Spreek hierover met je hulpverlener zodat deze je zo goed mogelijk kan helpen. Soms bieden wij hulp in een groep en soms is het een persoonlijk gesprek met je hulpverlener.

Schuldenregeling

Er zijn verschillende vormen van schuldenregelingen. De mogelijkheden zijn afhankelijk van hoe je schulden zijn ontstaan en je afloscapaciteit (het bedrag dat je overhoudt om schulden te betalen). We proberen altijd het hele schuldbedrag terug te betalen aan de schuldeisers. Lukt dat niet, dan is een schuldsanering (schuldvermindering) een optie. Je hulpverlener zal de mogelijkheden met je bespreken.

Bekijk ook

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.